čtvrtek 21. května 2015

Jak nepodcenit vliv slunce na naše vlasy?

LÉTO, SLUNCE, MOŘE, KRÁSNÉ VLASY


K létu neodmyslitelně patří slunce a ke slunci dovolená. Ať už se rozhodnete ji strávit relaxací na pláži, nebo aktivním způsobem při sportování, je třeba myslet na péči a ochranu kůže a vlasů před slunečním zářením, aby se radosti neproměnily ve starosti. Paprsky naší hvězdy jsou pro náš život nezbytné, poskytují nám energii, teplo, mají vliv na naši psychiku, na syntézu vitamínu D, který je důležitý zejména pro naši kostru, ale představují i riziko. Nadměrné slunění může vést k nepříjemným spáleninám, dehydrataci a v nejkrajnějším případě až k rakovině kůže.



Pokud chceme předejít nepříjemnostem, je dobré mít na paměti základní preventivní pravidla, kterými jsou ochrana „zvenčí“ - včasné namazání krémem s vysokým UV faktorem nejméně 20 minut před pobytem na slunci a jeho opakovaná aplikace, přihlédnutí k typu pokožky, vyhýbání se přímému polednímu záření a samozřejmě nasazení vhodných slunečních brýlí, a tu podpoříme ochranou „zevnitř“ - užíváním beta-karotenu (provitamin A), tím napomůžeme hnědnutí kůže, zabojujeme proti stárnutí kůže a snížíme riziko rakoviny, k posílení nádorové imunity slouží například i Selen.

Tato jednoduchá pravidla ochrání naše tělo od případných hrozeb. Ale je tu jedna neodmyslitelná součást našeho organismu, kterou jsem v prevenci záměně pominula, protože jí chci věnovat větší prostor. Naše vlasy. I vlasy díky slunci trpí, i když to přímo necítíme, ale rozhodně to po nějaké době uvidíme. Přestože jde „pouze“ o problém estetického rázu, není důvod, proč bychom vlasům a vlasové pokožce neměli věnovat speciální péči, kterou si zaslouží, protože zdravé vlasy jsou ozdobou nejen každé ženy, ale i muže.

Slunce, a zejména tedy jeho UV záření, ve spojení s dalšími agresory jakými jsou suchý vítr, slaná, či chlorovaná voda, nebo písek narušují ochranné vrstvy vlasu. Sluneční záření pak snadněji proniká do struktury vlasu, kde způsobuje radikální a mnohdy fatální poškození. Narušují se proteinové vazby, dochází k destrukci pigmentu melaninu, což vede k blednutí barvy vlasů. Toto riziko se násobí především u barvených, zesvětlených a vlasů po trvalé. UV paprsky poškozují vlasové vlákno stejně jako pokožku. Dochází ke spalování mezibuněčného cementu. Ten zajišťuje soudržnost šupinek keratinu (stavební bílkovina řazená mezi skleroproteiny; je nerozpustný ve vodě a má vláknitou strukturu) společně s jejich nepropustností. Keratin i melanin jsou slunečními paprsky poškozovány.

Jak si tedy přes léto udržet zdravé a krásné vlasy? Samozřejmě je nejlepší včas začít vhodnou prevencí, pokračovat nepřetržitou starostí v průběhu letního období a nezanedbat ani následnou péči. Vše hravě zvládnete s přírodními trichologickými produkty.

Pro výživu a přípravu vlasů a pokožky na náročné letní období se skvěle hodí produktová řada CLINICAL DERM MINERALIZZANTE. Skládá se ze šamponu a vlasové vody na narušené vlasy. Jde o exkluzivní přípravek řešící problémy roztřepených, matných, zesláblých a depigmentovaných vlasů bez objemu. Je vhodná i pro barvené a melírované vlasy.

   Vlastnosti těchto produktů se projevují trojím účinkem. Vlasovou strukturu posiluje a dodává jí objem čistá šťáva z Aloe, která je bohatá na aminokyseliny (základní stavební složka všech proteinů - bílkovin) a minerály. Extrakt ze vzácného kamenu malachitu obsahuje měď, která účinně působí jako katalyzátor při produkci melaninu, což vede k podpoře přírodní pigmentace vlasu, zabránění jeho sluneční foto-oxidaci (vyblednutí) a prodloužení trvanlivosti barvy a jasu vlasů. Na vlasovou pokožku má blahodárný vliv koncentrovaná síla výživných a posilujících látek polysacharidů, vitamínů a antioxidantů (Aloe Barbandensis). Tato směs bohatá na přírodní složky je schopna optimálně působit na vlasy a vlasovou pokožku. Vlasy budou silnější, objemnější a jasnější.

Výbornou aktivní ochranou proti slunečnímu záření je VLASOVÝ KRÉM INSTANT. Kůže je chráněna hydrolipidním pláštěm, stejně tak i naše vlasy potřebují stálou ochranu a hydrataci. Tento produkt v sobě snoubí koncentraci aktivně výživných, elastizačních a hydratačních látek. Je vhodný i pro děti a lze jej využít trojím způsobem, jako kondicionér, 20 minutovou masku, nebo právě jako účinný ochranný prostředek proti slunečnímu záření 
a vlivu slané, nebo chlorované vody. Při slunění aplikujte malé množství přípravku do vlasů 
a již neoplachujte, naopak opakujte po každém koupání. 


Po létě doporučuji aplikovat na vlasy rekonstrukční masku složenou z přípravků z řady CLINICAL DERM. Tato sada obsahuje veškeré příslušenství, které potřebujete k přípravě hloubkově regeneračního "másla" na vlasy včetně misky, aplikačního štětce a igelitové čepice. Rekonstrukční "máslo" je vhodné pro vlasy poničené, barvené, odbarvované a jinak chemicky ošetřované, ale také pro vlasy, jimž se třepí konečky, jsou extrémně suché, nebo se zacuchávají. Úlohou "másla" je vlasy maximálně vyživit a dodat jim potřebné složky jako jsou především keratin a kolagen, které tvoří strukturu vlasu, tak tedy obnovují vlas samotný. Sada obsahuje neutrální šampon DERMA OIL, tím si vlasy před aplikací másla šetrně umyjete. Dále vlasový krém INSTANT, emulzi RIPARATRICE a keratinovou regenerační masku řady SCIENCE. Ke všem přípravkům také dostanete misku, štětec pro aplikaci másla a igelitovou čepici.
Teď už víte, jak ochránit a udržet své vlasy zdravé a lesklé. Takže nezbývá než popřát, abyste si náležitě užili léto a vaše vlasy zůstaly stále krásné a zdravé.

Žádné komentáře:

Okomentovat